Free of charge

Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzüm: İhracatın temposu biraz düştü

April 14, 2020 at 8:44 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

MANISA: Haftanın sadece iki günü işlem yapılan İzmir borsasında geçen hafta ve bugün ham madde satışları devam etti. Üreticilerin yanı sıra TMO’da hem borsada hem de serbest piyasada üzüm sattı

 

Geçen hafta ihracat temposu biraz düştü   

Piyasa katılımcıları başta TMO’nun açıkladığı satış fiyatlarının yüksek olduğunu söylemesinin ardından Borsa’da TMO’dan üzüm satın almışlardı. Gelen bilgilere göre bu satışların 9.50 TL/kg’dan satılan  600 ton no.7 olduğu, ancak 8 ve 9 no.ların  fiyatları ihracatçıya yüksek geldiği yönünde. Piyasa katılımcıları taleplerde yine biraz düşüş olduğu ve şimdilik mevcut sözleşmeleri işlendiğini bildiriyorlar.  İhracat temposunda biraz artışa rağmen geçen hafta sonuna kadar Türkiye’den bu sezon toplam 169.847  mt sultaniye ç.k üzüm ihracatı yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde 179.596 mt olan ihracata kıyasla bu sezon %6 daha az ihracat yapılmış durumda.

mt bazında Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm ihracat rakamları

Sezon

mt

Ø Usd

Ø Euro

2019/20

169.847

2.075

1.900

2018/19

179.596

1.967

1.800

Sezon başından bu yana

 

Hava koşullarında olağandışı durum olmamasında iyi bir hasat beklenebilir

Manisa’da, Nisan sonuna kadar don ve dolu fırtınaları risklerinin her zaman olası olmasına karşın şimdilik herhangi bir risk beklentisi yok, piyasa katılımcıları olağandışı durum olmaması durumunda iyi bir hasat gelebileceğini düşünüyorlar. Yine de belirli bir rakamı belirtmenin riskli olduğunu öncelikle Mayıs ayı başına kadar gelişmeleri bekleyip görmek istediklerini bildiriyorlar. Tüm dünyada olduğu gibi Covid-19 salgını neticesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle birkaç haftadır olduğu gibi Türk Lirası’nda başta USD ve Euro karşısında dalgalanmalar devam ediyor,bu nedenle de piyasa katılımcıları şimdilik yine benzer fiyatlar vermeye devam ediyorlar.

 

Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Türkiye

Tipi

USD/kg

RTU-Grad, Tip 8, medium

1,75

A-Grad, Tip 9, STD

1,77-1,80

A-Grad,  Tip 10, STD

1,85-1,95

Organik, A-Grad, Tip 9

2,50-2,60

FOB Izmir

Kaynak:Ticaret v.d.

Daha fazla bilgi için:

Sultaniye ç.k. üzüm, A-Grad, Tip 9, standart, Türkiye fiyat tablosu
Sultaniye ç.k. üzüm, A-Grad, Tip 10, standart, Türkiye fiyat tablosu
Organik sultaniye ç.k. üzüm, A-Grad, Tip 9, standart, Türkiye fiyat tablosu
diğer fiyat tabloları

View related articles

Go to the News Overview
Dried Fruit
Apr 15, 2025
TEHRAN/REUS. The two most important date-producing countries have suffered significant declines in the 2024/25 season, and global production has also fallen sharply. EU imports paint a different picture.
Dried Fruit
Apr 15, 2025
AYDIN. Turkish fig production remains largely unaffected by last week's frost and snow. However, exporters are calling for more support in processing return shipments from the EU with elevated aflatoxin levels. Dried fig production in Turkey in 2024/2025 was significantly lower than expected.
Dried Fruit
Apr 15, 2025
MANISA. In the second half of last week, temperatures in Turkey plummeted to as low as -15°C. The consequences for agriculture were severe. The damage assessment is still in full swing.
Dried Fruit
Apr 15, 2025
MALATYA/REUS. The frost damage in Malatya could lead to crop losses of up to 80%, and growers and exporters are correspondingly desperate. Meanwhile, the INC has published updated production estimates for the 2024/25 season.